Dit plan is een belangrijke mijlpaal omdat het de koers bepaalt voor hoe inwoners en bezoekers zich in de toekomst door Cranendonck zullen verplaatsen.
Jarenlange voorbereiding
De gemeente gaf in november 2021 opdracht voor de ontwikkeling van een plan. Er is dus bijna drie jaar aan deze nieuwe verkeersvisie gewerkt. Het plan vervangt het oude verkeersplan uit 2017 en past bij hoe de hele regio tegen verkeer aankijkt. Een opvallende koerswijziging in het plan is dat voetgangers en fietsers nu prioriteit krijgen boven automobilisten. Dit is een duidelijke verandering ten opzichte van het verleden, toen bij de inrichting van wegen vaak de auto centraal stond.
30 km/u wordt de norm
Een van de meest ingrijpende maatregelen is de invoering van 30 km/u zones in alle dorpskernen. Deze verandering zal geleidelijk worden doorgevoerd, met als doel het doorgaand verkeer in de dorpskernen te verminderen en een veiligere en aangenamere omgeving te creëren.
In Soerendonk zijn de eerste stappen al gezet voor deze transformatie. De gemeente benadrukt dat de invoering van de lagere snelheid gepaard gaat met een logische weginrichting, in plaats van te vertrouwen op drempels en wegversmallingen.
Route 611 als ruggengraat
Route 611 speelt een zeer belangrijke rol in het plan. Deze weg moet het verkeer dat niet in de dorpen hoeft te zijn, om de dorpen heen leiden. Zo blijven de dorpen rustig en veilig. Bij Budel-Dorplein kijkt de gemeente naar een nieuwe verbinding over het Nyrstar-terrein. Ook bij Airpark willen ze de veiligheid verbeteren. Als route 611 goed werkt, zullen de 30 km/u zones in de dorpen ook beter werken. Maar vooral nog bestaat route 611 deels alleen nog op papier.
Betere fietspaden
Het plan heeft ook grote plannen voor fietsers. Binnen tien jaar moet er een snelle fietsroute komen tussen Weert en Eindhoven. Deze route loopt deels door Cranendonck langs de A2. Ook werkt de gemeente aan een fietsverbinding tussen Mol-Hamont-Weert. Hiervoor moet nog een stuk fietspad worden aangelegd tussen Budel-Schoot en de Belgische fietsweg F71. De belangrijkste fietspaden tussen de dorpen krijgen binnen tien jaar (dynamische) openbare verlichting om de veiligheid en het fietsgebruik te bevorderen.
Beter openbaar vervoer
De gemeente wil ook het openbaar vervoer verbeteren. Ze steunen de ontwikkeling van de treinverbinding Antwerpen-Hamont-Weert. Deze treinen stoppen in Weert en Hamont, waar inwoners van Cranendonck kunnen opstappen. Het station in Maarheeze wordt ‘als regionaal knooppunt’ binnen tien jaar verbeterd met meer voorzieningen en betere aansluitingen op ander vervoer.
Een nieuw idee is een vaste busdienst op de vluchtstrook van de A2. Hiermee kunnen mensen naar hun werk bij Brainport-bedrijven zonder in de file te staan.
Plannen voor de toekomst
Dit plan loopt tot 2040 en daarna. Naast de concrete projecten heeft het plan ook bredere doelen:
De gemeente weet dat ze voor dit plan moeten samenwerken met inwoners, bedrijven en andere gemeenten. Ook is er geld nodig om alles te kunnen betalen.
Heb jij een passie?
Heb je tijd en zin om actief mee te werken aan burgerjournalistiek bij Horizon? Of je nu geïnteresseerd bent in politiek, sociale onderwerpen, kunst, cultuur of verhalen in de gemeenschap, we horen graag van je. Ervaring niet vereist. Mail naar welkom@rtvhorizon.nl